Bemutatkozás és a küldetésem

 

Sok szeretettel köszöntöm a Transzegészségközpont oldalain!

Magasházi Mónikának hívnak, transznemű nő vagyok. A női hormonkezelésem 2021. október 25. óta tart, a szociális tranzícióm 2018-ban kezdődött, ma már az életem minden területén nőként élek Budapesten. A szociális tranzícióm és az orvosi tranzícióm is lezárult. Független progresszív transzjogi aktivista vagyok, DEI Coach (LMBTQ).

2022. október 17-én alapítottam meg a Transzegészség Facebook csoport -ot mely a transznemű emberek testi, lelki egészségével foglalkozik szakmai megközelítésből, valamint később egy YouTube csatornát is indítottam többségében oktató videókkal.  Korábban projekt koordinátorként működtem együtt a Háttér Társasággal. Részt vettem Jodi Picoult – Jennifer Finney Boylan – Bódító méz című könyv transznemű vonatkozású részeinek lektorálásában, és segítettem Sári Edina – Tűzszivárvány – Transznapló című könyvének bemutatóját, valamint Dr. Mangó Gabriella: Szélcsengő című kisfilmjének forgatókönyvét.  2022-ben a Nyitottak Vagyunk szervezet egyik PRIDE kampányarca voltam. 2023-ban a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm fesztiválon kiválasztásra és versenyprogramba került a Kezét Csókolom című dokumentumfilm, melynek főszereplője voltam. A filmet Jeremy Luke Bolatag készítette. 

Több online médiumban jelent meg írásom és interjúm.

Részben állami vállalatban hoztam létre transzinkluzív munkahelyet. Tartottam műhelyfoglalkozásokat transznemű és nem bináris emberek számára, valamint HR szakembereknek tanfolyamot, részt vettem nemzetközi projekt koordinálásában, mely a transznemű, nem bináris, interszexuális emberek munkaerőpiaci mozgását segítette elő. Folyamatosan keresem a lehetőséget az LMBTQ közösségek támogatására, megalapítására és működtetésre a munkahelyeken és a civil életben egyaránt.

Informatikus mérnök – műszaki menedzser és menedzser szakmérnök végzettségekkel rendelkezem, több mint 33 éve dolgozom az IT/Telekommunikáció területén. Előadásaimat angol és/vagy magyar nyelven tartom, általában nem prezentálok (egy flip chartot szoktam kérni az előadásaimra), hanem beszélgetek a hallgatósággal. Elsősorban a saját gyakorlati tapasztalataimat építem be az előadásaimba. Ha szeretne egy KÖTETLEN, ŐSZINTE, TABUK NÉLKÜLI, HITELES előadást, képzést hallani egy szakértő érintettől, ahol nincsen olyan kérdés, amit ciki lenne feltenni, akkor kérem, keressen meg.

Médiaszerepléseim, interjúim, szakmai előadásaim referencia linkjei ITT , saját írásaim, szakmai kutatások, cikkek saját fordításai pedig ITT találhatók,  az eddig felvett videók pedig ITT.

Milyen az LMBTQ (azon belül a transznemű) emberek helyzete Magyarországon ma ?

2018 óta kezdte a magyar kormány ellehetetleníteni az LMBTQ közösség és azon belül is a transznemű emberek életét. 2020. május 19-én beadta Semjén Zsolt a törvényjavaslatot, és május 29-én megszületett az a szégyenletes és elhíresült 33-as paragrafus, amiben a transznemű emberek hivatalos nem és névváltását tiltották be, szinte példátlan módon Európában. 2021 nyarán megalkották a „gyermekvédelminek” hazudott törvényt, amely egyértelműen az LMBTQ közösség ellen született és nem a gyermekek védelmében, amit 2023-ban tovább igyekeznek szigorítani, illetve folyamatosan napirenden tartani. (padfestések, könyvóliázások és múzeumok látogatási korlátozása)

Közvetlenül a 2022-es választás előtt pedig elindította a kormány az LMBTQ közösség ellen a népszavazási kérdéseket (többsége a transznemű közösség ellen irányult), melyet szerencsére a civilszervezeteknek sikerült érvényteleníteni. A kormánynak ez a sorozatos LMBTQ közösség ellenes propagandája a közösséget még jobban megerősítette. A magyar társadalom olyan kérdésekkel találta magát szembe, amivel eddig nem találkozott a hétköznapokban. („nemváltás ????”)

A közösségen belül szerencsére egyre több a lelkes és elkötelezett aktivista és civilszervezet, akik idejüket, erőforrásaikat feláldozva szeretnék képezni a magyar társadalmat, hogy ne a kormánypropaganda hazugságai jussanak el az emberekhez, hanem a valós orvosi, jogi, pszichológiai és szociális tények. Én is egy ilyen aktivista vagyok minden szervezettől függetlenül működöm. Nekem fontos, hogy fellépjek a diszkrimináció ellen, a jogegyenlőség érdekében és egyben oktassam a társadalom tagjait arról, hogy mit jelent transznemű emberként élni.

Mi a Transzegészségközpont  küldetése?
Célom, hogy segítsem a hazai vállalatokat, esélyegyenlő, befogadó, nyitott, sokszínű munkahelyekké válni a transznemű közösséghez tartozó munkavállalók számára, ezzel munkaerőpiaci előnyt, növekvő pénzügyi eredményeket és reputációt érjenek el, valamint segítsem a közösség tagjait abban, hogy ilyen munkahelyeken tudjanak dolgozni, az életben előforduló nehézségekben pedig támogatást nyújtsak nekik. „Híd vagyok a sokszínű munkáltatók és a transznemű emberek között!”

Kérdés, esetén kérem, vegye fel velem a kapcsolatot.