DEI – Mit jelent és miért fontos?

LMBTQ Center

Mit jelent az esélyegyenlőség, a sokszínűség és befogadás (DEI) egy munkahelyen?

A munkahelyi sokszínűség azt jelenti, hogy a vállalatnak sok különböző alkalmazottai vannak. Amikor az emberek a munkahelyi sokszínűségre hivatkoznak, leggyakrabban olyan munkahelyre gondolnak, ahol a férfi és női munkavállalók dolgoznak. A munkahelyi sokszínűség azonban számos különböző változóban létezhet, beleértve az életkort, a vallást, a kulturális hátteret, a nyelvet, a fizikai képességeket, a szexualitást, a nemi identitást és még nagyon sok mást. Az igazán sokszínű munkahely az emberek olyan eloszlását mutatja, amely a nagyobb társadalmat tükrözi.

Ez azt is jelenti, hogy a vállalat nem állít semmilyen akadályt a belépés előtt a meghatározott hátterű személyek számára. Egy sokszínű vállalatnak viszonylag egyenlőnek kell lennie a nemek között mind dolgozói, mind a vezetői szinten. A munkahelyi sokszínűség meghatározása egyben magában foglalja a befogadás fogalmát is. Míg a sokszínűség inkább annak objektív mércéje, hogy mennyire különböznek egymástól az alkalmazottak, a befogadás arról szól, hogy az alkalmazottak valóban úgy érzik-e, hogy elfogadják őket, számít-e a hangjuk, és úgy érzik, hogy valóban a munkahelyükhöz tartoznak-e. Nem elég csak változatosnak lenni, a munkahelynek befogadónak is kell lennie és ami talán a legfontosabb ezt hirdesse is magáról, de fontos hogy úgy hirdesse magáról, hogy valóban minden területen fel van készülve szabályzatokkal és leírt, átgondolt folyamatokkal.

Az esélyegyenlőség (Equality/Equity) amellyel minden ember számára egyenlő esélyeket, lehetőségeket, hozzáférést és fejlődést kell biztosítani az egyéni körülményektől függetlenül. Az esélyegyenlőség növelése kritikus fontosságú, mert még a sokszínű és befogadó szervezetekben is a különböző hátterű egyének még mindig olyan szabályozásokba, gyakorlatokba vagy feltételezésekbe ütközhetnek, amelyek megakadályozzák őket abban, hogy teljes mértékben elkötelezzék magukat, támogassák és kiaknázhassák potenciáljukat.

A sokszínűség (Diversity) egy olyan kifejezés, amely jellemzi a demográfiai, személyes vagy társadalmi tényezők alapján a különbözőségeinket.. Ez magában foglalja a sokféleség dimenzióit: életkor, nemi identitás és nemi kifejezés, eltérő testi és szellemi képességű személyek, nemzetiség, társadalmi és etnikai származás, társadalmi státusz, vallás és meggyőződés, politikai vélemény, egészségi állapot, szexuális identitás és szexuális irányultság. Elkötelezetten törekszünk arra, hogy sokszínű munkahelyet hozzunk létre, ilyen álláshirdetéseket adjunk fel, a HR szakemberek toborzáskor kiemelt figyelmet fordítanak a sokszínűségre.

A befogadás (Inclusion) az a mód, ahogyan különböző embereket (alkalmazottakat és másokat, például ügyfeleket) tudatosan bevonunk a munka- és döntéshozatali folyamatokba, ezzel hangsúlyozva a szervezetünkön belüli összetartozás és értékmegőrzés fontosságát. Azokra a tudatos erőfeszítésekre, viselkedésekre, céges politikákra és normákra utal, amelyek célja, hogy mindenki érzékelhető, látható, hallható legyen a szervezetben az, egyedi különbségeivel együtt. Olyan stratégiákat és metodikákat jelent, melyekkel elősegíthetjük a sokszínű munkahelyek működését. Akkor mondhatjuk el hogy befogadó munkahelyet hoztunk létre, ha minden munkavállaló pszichológiai biztonságot, befogadást és elfogadást él meg munkája során, nem dolgozik elszigetelten. A befogadás létfontosságú a sokszínűség működéséhez. Cégünk arra törekszik, hogy ilyen befogadó munkahely legyen.

Miért fontos a sokszínűség a munkahelyen?

Sok vállalat felismeri a sokszínűség értékét a munkahelyen. Valójában a vállalatok 87 százaléka kifejezetten kijelenti, hogy a sokszínűség kiemelt prioritás, cél vagy érték. A Forbes Insights felmérése szerint a vezető üzleti vezetők 65 százaléka a sokszínű munkaerő-toborzást jelölte meg a legfőbb prioritásaként.

Mi jellemző a sokszínű vállalatokra?

A sokszínű vállalatok sokkal jobban teljesítenek. Rengeteg felmérés bizonyítja, hogy ezek a vállalatok gyorsabban reagálnak a változásokra, alacsonyabb a fluktuáció, elkötelezettebbek a munkavállalók, az ügyfeleik igényeit gyorsabban, könnyebben értik meg. A sokszínű cégek pénzügyi eredményekben is jobban, magasabb árbevételt és nagyobb nyereséget tudnak realizálni, mint azok a cégek, ahol nem fektetnek hangsúlyt a sokszínűség támogatására, a megfelelő szabályozott, biztonságos környezet kialakítására. Sok vállalat elköveti azt a hibát, hogy ugyan nyitottak és befogadók, de ezt nem kommunikálják a világgal, így ebből munkaerőpiaci előnyük nem származik! Fontos, hogy a cégek nagy hangsúlyt fektessenek a külső és belső kommunikációra.

A Transzegészségközpont segít az Ön cégének sokszínű munkahelyet létrehozni!