Sokszínűség befogadás nélkül?

Egy 2018-as Gallup-jelentés szerint az esélyegyenlő, sokszínű és befogadó (továbbiakban ESB) munkahelyi kultúra megteremtésének első lépése annak megértése, hogy a sokszínűség és a befogadás két különböző fogalom. A vállalatok nem keverhetik össze a sokszínűséget a befogadással. Általában együtt beszélnek róluk, a két kifejezés nem szinonim, és egyik sem jelenti automatikusan a másikat.

Sokszínűség befogadás nélkül

A sokszínűség befogadás nélkül nem jelent jelentős változást a vállalati kultúrában és az alkalmazottak munkahelyhez való viszonyában. Például alkalmazhatnak transznemű, nem bináris identitású embereket hogy sokszínű vállalatot hozzanak létre, de ha nem veszik figyelembe véleményüket, nézőpontjukat és tapasztalataikat piaci döntéskor, vagy stratégia megalkotásakor, akkor nem beszélhetünk befogadó munkahelyről.

Ha cége összekeveri a sokszínűséget a befogadással, az számtalan kockázatot rejt és rossz következtetésekhez vezethet.

Befogadó megközelítés nélkül vállalata értékes alkalmazottai pszichológiai biztonságát kockáztatja. Pszichológiai biztonság hiányában a dolgozók elkötelezettsége minimális lesz, szakmailag pedig ezek a dolgozók alul teljesítenek.

DEI irányelvek a munkakultúrában

Ma már tény, hogy a vállalatok nem csak etikai okokból építik be a D&I irányelveket munkakultúrájukba, hanem a nyereséges üzleti eredmények érdekében is. A befogadással kapcsolatos kompromisszumok azt jelentik, hogy az alkalmazottak nem vesznek részt szabadon a döntéshozatali folyamatban, és így az üzleti teljesítmény is csorbát szenved. Tegyük fel, hogy sokszínű munkaerőt vesz fel, de nem éri el, hogy a csapat tagja legyen. Az elidegenedés érzése és a társasággal szembeni negatív érzések eluralkodnak. Így a sokszínűségi politika visszaüthet Önre, ha nincsenek megfelelően egyensúlyban a befogadási politikákkal.

Értsük meg a különbségeket!

Bővebb információkat a sokszínűségről és befogadásról képzés keretében tudhat meg, jelentkezzen még ma!

Sokszínűség Befogadás
  • Társadalmi, kulturális, földrajzi elhelyezkedés, életkor, érdeklődés, nemi identitás közötti különbségekre utal, amelyek egyedivé teszik az egyént.
  • Különböző emberek dolgozzanak együtt egy munkahelyen
  • Akkor mondhatjuk el, hogy sokszínű munkahelyet hoztunk létre, ha a HR szakemberek toborzáskor külön figyelnek a sokszínűségre
  • A befogadáson alapszik, hogy sikeresen működjön
  • Azokra a tudatos erőfeszítésekre, viselkedésekre, céges politikákra és normákra utal, amelyek célja, hogy mindenki érzékelhető, látható, hallható legyen a szervezetben az, egyedi különbségeivel.
  • Olyan stratégiákat és metodikákat jelent, melyekkel elősegíthetjük a sokszínű munkahelyek működését.
  • Akkor mondhatjuk el hogy befogadó munkahelyet hoztunk létre, ha minden munkavállaló pszichológiai biztonságot, befogadást és elfogadást él meg munkája során, nem dolgozik elszigetelten.
  • A befogadás létfontosságú a sokszínűség működéséhez